Spirulina verbetert het fysieke en mentale uithoudings-vermogen

 

Dat is gebleken uit een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. Dit is de gouden standaard in wetenschappelijk onderzoek.

Na 1 week veroorzaakte een dosis van slechts 3 gram (!) per dag spirulina al een statistisch significante toename van de trainingsoutput (Kcals verbruikt in 30 minuten training op een crosstrainer).

Daarbij is 3 gram echt een heel bescheiden dosering. De ideale dagelijkse hoeveelheid is 10 gram.

Een belangrijke factor hierbij kan zijn dat Spirulina rijk is aan o.a. ijzer, jodium en koper. Deze mineralen spelen een belangrijke rol bij de energiestofwisseling.

De mentale vermoeidheidstest toonde al verbeterde prestaties aan binnen slechts 4 uur na de eerste inname en dit bleef constant gedurende de acht weken van het onderzoek.

Ook het onderzoek naar persoonlijke beleving van het gevoel van fysieke en mentale vermoeidheid toonde een duidelijke positieve verbetering aan.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26888417/

 

Uit weer een ander dubbelblind onderzoek onder hardlopers komt ook een aantal interessante zaken naar voren.

Ten eerste blijkt dat de tijd tot vermoeidheid binnen een hardloptijd van 2 uur significant later inzet na suppletie met spirulina (2,05 +/- 0,68 versus 2,70 +/- 0,79 min).

Ten tweede werd aangetoond dat de vet-oxidatiesnelheid verhoogde met 10,9% tijdens de 2 uur durende hardloopsessie in vergelijking met het placebo-onderzoek.

Uiteraard hoef je geen hardloper of fervent sporter te zijn om meer energie te ervaren door het gebruik van spirulina.

De voordelen gelden natuurlijk voor iedereen. Neem dagelijks 5-10 gram spirulina per dag en ervaar ook het verschil!

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/