Oftewel, waar haal jij je eiwitten eigenlijk vandaan?

Laten we beginnen met enkele veelgehoorde uitspraken: Je mag kiezen of deze waar of onwaar zijn:

  • Alleen vlees en ander dierlijk voeding zoals eieren en melk bevatten zoganaamde “complete” eiwitten.
  • De gemiddelde Nederlander of Europenaan krijgt per dag minder eiwitten binnen dan hij of zij eigenlijk nodig heeft.
  • Vegetarische/veganistische diëten hebben sowieso een tekort aan eiwit en de eiwitkwaliteit is niet optimaal.
  • Elke maaltijd moet voldoende eiwitten bevatten eten voor een optimale gezondheid.
  • Je lichaam heeft elke dag een vaste hoeveelheid eiwit nodig om goed te kunnen functioneren.
  • Je hebt dierlijke producten nodig voor spieropbouw. Dit geldt in hoger mate voor athleten en sporters.

 

Misschien weinig verrassend, maar alle bovenstaande beweringen zijn niet waar.
Dus hoewel de geldende opvatting is dat hoe meer eiwitten je eet, hoe beter – en dat het beste eiwit uit dierlijke producten komt, is niets minder waar!

Laten we beginnen met wat middelbare schoolbiologie: er zijn 21 aminozuren, dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Negen van hen zijn ‘essentieel’, wat betekent dat ons lichaam ze niet kan zelf produceren. We moeten ze dus uit voeding halen.

Hoewel het waar is dat essentiële aminozuren in plantaardige voeding gemiddeld in lagere percentages worden aangetroffen dan in dierlijke voeding , bevat bijna alle plantaardige voeding volledige eiwitten. De meeste bonen, linzen en volkoren granen en zaden bevatten veel volwaardige eiwitten. (1)

Met een enigszins gevarieerd plantaardige dieet is het vrij gemakkelijk om alle essentiele aminozuren binnen te krijgen. De mythe dat plantaardig eiwit incompleet zou zijn en dat je verschillende plantaardige voeding heel precies zou moeten combineren om tot een compleet plaatje te komen werd al enige decennia geleden ontkracht. Toch blijft dit idee hardnekkig overeind.

Bekijk hier de video van Dr Michael Greger van nutritionfacts.org over dit onderwerp.

 

Een eiwit tekort komt eigenlijk zelden of nooit voor tenzij er sprake is van ondervoeding of ziekte waardoor het lichaam geen eiwitten opneemt. De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks ruim voldoende eiwit binnen . Het hele idee van een tekort is meer het resultaat van een zeer effectieve marketing door de vlees- en zuivelindustrie dan een daadwerkelijk probleem.

We krijgen dus meer dan voldoende eiwitten binnen, ongeacht wat we eten. En uit de een van de grootste onderzoeken ooit gedaan naar de effecten van (dierlijk) eiwit op onze gezondheid komt naar voren dat meer niet altijd beter is. We hebben het hier natuurlijk over de China Study door T. Colin Campbell. Een van de conclusie van de China Study is dat teveel aan eiwit onder andere kanker kan veroorzaken.

Natuurlijk zijn eiwitten noodzakelijk voor ondermeer bot en spieropbouw, maar een teveel aan eiwit wordt door het lichaam gewoon omgezet in vet. Dus een overdaad aan eiwit zorgt net als een overdaad koolhydraten of vet ook gewoon voor overgewicht.

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat zelfs een exclusief veganistisch dieet alle aminozuren biedt die je nodig hebt. En zelfs meer dan genoeg. Dit geldt zelfs voor topatleten zoals ook te zien in in de Netflix documentaire Gamechangers van James Cameron.

 

 

Essentiële aminozuren kunnen via verscheidene maaltijden en over een verloop van meerdere dagen worden gegeten en worden opgeslagen in de lever en spieren. Sommige aminozuren worden meteen gebruikt en andere niet, zolang ze er maar zijn wanneer ze nodig zijn. Ons lichaam is wat dat betreft een fantastische machine en het zou evolutionair gezien natuurlijk ook hartstikke onhandig zijn geweest als elke afzonderlijke maaltijd uit complete eiwitten zou moeten bestaan en dat we anders een probleem zouden hebben!

Conclusie: dat complete eiwitten binnen één maaltijd of op dezelfde dag gegeten moeten worden is een hardnekkige mythe. Zolang je gevarieerd eet is er geen enkel probleem!

De grootste landdieren met de meeste spiermassa zoals olifanten, giraffen en paarden zijn herbivoren. Where do they get their protein?

 

 

 

Hieronder een video met een interview met Dr T. Colin Campbell, auteur van de China Study.